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Fundsachen...

...wie bemerkenswerte Erkenntnisse, Studien & Meldungen

aus dem “Rest” der Welt, die nicht untergehen sollten!

 

...siehe auch:


Afrika

Flüchtlings-Elend

“Endemic goitre and excessive iodine in urine and drinking water among Saharawi refugee children”

    => http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20359380

    ...CONCLUSIONS: The children are suffering from endemic goitre and high UIC caused probably by an excessive intake of iodine. The excessive iodine intakes probably originate from drinking water and milk.

“Excessive iodine intake during pregnancy in Somali  refugees”

    => http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22250295

    ...excessive iodine intake was evident in the Dadaab refugee camps. Further research needs to be conducted to investigate the source of excess iodine, to determine the measures needed to address excessive iodine intake and to reconsider the World Health Organization/World Food Programme/United Nations Children's Fund guidance on supplementation of vulnerable groups in emergencies.

Man bedenke dabei die medizischen Gegebenheiten sowie die Situation der Frauen und Mädchen in diesem Teil der Welt...

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Nigeria - Surreale Suche...

...nach jodarmen pflanzlichen Nahrungsmitteln zum Ausgleich der Jodzufuhr über jodiertes Salz (...Schadenbegrenzung):

“Iodine contents of some selected roots/tubers, cereals and legumes consumed in  Nigeria”

    => http://www.ajol.info/index.php/ajb/article/view/59582

    ...Those plants with low iodine content are not without benefit. In iodine deficient areas, where introduction of iodine salt may trigger hyperthyroidism (Barbara, 1994), careful selection of plants low in iodine content such as Xanthasoma spp., Oryza sativa and Cucumis melo could be beneficial...

Gleichzeitig wird jedoch versucht, den Jodgehalt von Pflanzen und damit die Jodversorgung (s. a. hier unter Iodine - Update for 2014) zu “optimieren”, um damit nicht nur der Kropfentwicklung, sondern sogar Immunthyreopathien (!) vorzubeugen:

“Effects of potassium iodate application on the biomass and iodine concentration of selected indigenous nigerian vegetables”